Over voedsel

Sjoemelei, achtergehouden info, en ijs-topper

Weet u waar uw ei vandaan komt? En wat voor soort eieren in de door de voedselindustrie geproduceerde goederen zitten? Avangardco, grootste eierproducent v/d Oekraïne, mag vanaf 28 februari 2018 kooi-eieren exporteren naar Europa. Terwijl deze niet aan EU-welzijnsstandaarden voldoen! Maar tja, op basis van dat bijzondere associatieverdrag tussen de Oekraïne en de EU (u weet nog wel, dat referendum?) is er een HEFFINGSVRIJ importquotum voor hele/niet verwerkte kooi-eieren (3000 ton!) Vorig jaar benutte het land maar 20% daarvan. Dit 1e kwartaal wil men 50% (750 ton) leveren...Zo zo. Hoezo Europa stelt regels op. Dierenwelzijn ammehoela. Consumenten worden niet geïnformeerd. STOP! Eet alleen nog echte bio-eieren, gevoerd met bio-voer, of hou ze zelf. En stop met bewerkt voedsel te kopen: je krijgt toch niet 100% te weten, wat erin zit. Als het maar geld oplevert. Voor de bedrijven dan.

 

Eind 2017 toonde het Franse DGCCRF, de Franse Autoriteit Consument en Markt gemodificeerde organismen aan in veevoer. Europa kent 60 gmo-gewassen voor mens- en diervoeding. Het meeste wordt geïmporteerd. In Europa telen maar 4 landen b.v. mais (o.a. Spanje). Le Monde kwam de zaak op het spoor. In Frankrijk. Ook België, Italië, Hongarije, Bulgarije en Roemenië werden onderzoeken gedaan. Via Estland kwam veevoer naar Roemenië, Litouwen, Letland, Hongarije en Italië. 19 januari 2018 had de EC ‘’zeer discreet’’ de landen geïnformeerd over de verboden stoffen. De landen moesten maar zelf actie nemen. De EFSA meldde, dat de onveiligheid voor consumenten niet vast te stellen is. NIET!? Genetisch gemodificeerde dode bacteriën ter productie van aminozuren voor veevoer voor runderen, varkens en zalm. Daar gaat het om. Een administratieve fout zou de resterende biomassa naar veevoer hebben verplaatst, aldus het Japanse Ajinomoto, moederbedrijf van 2 betrokken Franse fabrieken. Ja hoor. Per ongeluk. De EU/de wereld heeft niets geleerd van gekkekoeienziekte, paardenvlees-gesjoemel en vogelgriep. Multinationals kunnen met hulp v/d EU gewoon rotzooien. En de consument is de klos.

 

Britse tandartsen waarschuwen voor zuur – slecht voor tanden. M.n. zuren in vruchtenthee. Of heet water met citroen. Leidt tot tanderosie. Vooral opgewarmde fruitzuren zijn gevaarlijk. BBC

 

Een ijsje van gorgonzola-kaas, vijgen en ham. Dat is de kampioen van het Belgisch kampioenschap Gelato te Antwerpen. Bedacht Eyckmans van ijssalon Oyya uit Brugge. Op naar het Europees kampioenschap in Italië!