Over voedsel

Supermarkten zijn schuld, smorging

Ach guttegut, vlg. de krant zijn het de boze, stoute Supermarkten, die ons steeds maar weten te verleiden tot vooral meer suiker. Echt? Je kunt ook kiezen om er niet aan toe te geven. En natuurlijk is het heeeeeel moelijk (= lees duurder) voor fabrikanten, om minder suiker, vet, zout of niet-gedeclareerde toevoegingen toe te passen. En NL is echt nog niet toe aan de suikertaks. Wegens overweldigend succes in andere landen, maar zeer tegen de suiker- en andere lobby’s in. En rokers willen wel stoppen maar het lukt niet, omdat ze fysiek en psychisch verslaafd zijn? Kom op, ook hier: als je wilt, lukt het. En nee, het valt niet mee, maar het is te doen. Ik spreek uit ervaring. Oh ja, en dan vergeet ik bijna nog die opper-stoutert, reclame genoemd; we worden de hele dag ermee overvoerd, dus dan moet je wel eraan toegeven? Schop onder de kont; maak bewuste keuzes en wees geen watje! En de overheid moet eens stoppen met haar schijnheiligheid van ‘’gezondheidszorg’’; het verdient zo lekker, die accijns op roken, het te veel vet, zout, zoet, wat we zelf consumeren maar alleen maar zorgt voor ongezonde toestanden. Grow up, allemaal. Zo moeilijk is het toch niet om gezond verstand te gebruiken? Oh pardon, ik onderschat de urenlange chat’s, app’s, smartphone, iPhone bezigheden. Heb je voor gezonde voeding, gezond leven geen tijd meer.

 

Smorging...het Zweedse alternatief voor brunch. Naast Smørgåsbord, waar verschillende soorten brood, beleg, dips – een combi van tapas, mezze, hapjes of brunch dus. Wat nu precies het verschil is tussen die twee? Tja....een soort tiki-taki in paradijs...de hele tafel staat bol van (meestal) koude dingetjes in schaaltjes, op bordjes en glaasjes. Is dat nou vernieuwing?