Over voedsel

Vleesloos, nw. trends en Noorse zalm

Zonder vlees/dierlijke producten zou de landbouw in de VS dubbel zo veel mensen kunnen voeden als nu. Aldus het Weizman Institute of Science in ‘’Proceedings of National Academy of Sciences’’. De bevolkingsgroei – per 2050 zo ongeveer 10 miljard mensen – vormt een uitdaging.  Dus werd gezocht naar ‘’hoe kunnen toekomstige generaties efficiënt gevoed worden’’. 30 – 40% v/d geproduceerde levensmiddelen blijken nu al tussen producent en consument te bederven. Dat is een ongelofelijke verspilling. Dat lijkt me een winstpakker, als je dat kunt terugdringen! Maar  deze onderzoekers stelden zich de vraag, hoeveel meer levensmiddelen kunnen geproduceerd worden als we vlees/dierlijke producten weglaten. Waarom meer, en niet efficiënter/beter? .  Der Spiegel.

 

Het meer ‘’slikt’’ sinds honderden jaren alle rotzooi. En soms belandt het als een stinkend gifmengsel weer aan een kust. In Noorwegen is ruzie ontstaan over de vraag, hoeveel rotzooi nog gedumpt kan worden in de zee. De zee slikt, de mens kijkt en er komt steeds meer troep weer eruit. Veel uit aqua-cultuur, welk sinds de 70-er jaren gepraktiseerd wordtn in de Noorse Fjorden. Met vooral prodcutie van zalmen. Niemand weet echter, wat deze aquaculturen op zee aan consequenties voor de fiorden betekend. En toch zijn ze industriele mega-producenten. En de regering gaat tot 2050 uit van een verhoging van productie met een factor 5. Maar wat heb je nodig, om sushi-vis te kweken? Naast grote ‘’vijvers’’ van netten, weinig stroming, poetsvissen die de zalmen moeten bevrijden van parasieten zoals de zalmluis? Voeder in pellet vorm, in grote hoeveelheden, anders vreet de zalm de luis op...Minder olie, meer aquacultuur, stelt Noorwegen. Voedt de mensen – of tenminste de Japanse middenklasse. Klinkt goed, toch?

Ware daar niet die dekselse luis. Een teveel aan deze dieren moet bestreden worden met giftige pesticiden. Die zijn echter ook niet best voor de zalmen. Je kunt de zalm ‘’baden’’ in dat goedje, of ze ‘’voeden’’. Maar de gebaden zalmen nemen ook een beetje van dat gif mee terug naar zee.  En dus vind je regelmatig zwermen van dode krill, aangespoeld aan de kust. En vissers klagen over minder garnalen en dorade. En niemand, die precies weet, wat de schade is, die veroorzaakt wordt door dat gif. En als men dan ook nog 2 anti-luis-middelen mengt (niet aanbevolen maar ook niet verboden)? Ach, de gevolgen zijn niet onderzocht, behalve de constatering dat de garnalen dood gingen....Eind 2015 verbood het MvVisserij dit, in afwachting van nader onderzoek. De industrie baalde, want ze konden niet zonder. Potverdrie...een wereld zonder zalmen? Ongehoord.  Plus samenzweringstheorieen, die de aquacultuur willen schaden/verhinderen. Wetenschappers, het ministerie, vissers en andere belanghebbenden gingen in de clinch. Men is er nog niet uit; meer productie, meer gif en meer dode krill. Maar het gaat gewoon door. Het vechten tegen de luizen met de giftige substanties....

 

Nieuwe foodtrends....

1)      Meet our food: men wil weer vaker weten, waar het voedsel vandaan komt; kleine handelaren, ambachtelijke bakkers, slagers of markten zijn in trek

2)      Ontbijt als belangrijkste maaltijd v/d dag; liefst met mediterrane touch, zoals het shakshuka – ei/tomaat/paprikahussel

3)      Groente en fruit & peulvruchten worden steeds belangrijker; en het aandeel aan ‘’vlees’’ wordt kleiner, maar wel kwalitatief hoogstaander

4)      Deprocessing; minder industrieel geproduceerd, en meer seizoens- en natuurlijk, ongeraffineerd voedsel. Kan ook wel convenience of kant-en-klaar zijn, maar dan zonder toevoegingen. Weg met fake-food.

En weg met trucs; zoals cloud-eggs...ei splitsen, eiwit opkloppen en in de oven bakken tot wolkjes. In het vooraf geschapen holletje dan de eidooier en garen tot gewenst. Altijd nog beter dan het saaie spiegelei....vooral met wat bacon, bieslook en kruiden....En met zonder vet, dus beter. En kan je dat niet, meng je toch gewoon wat kaas en spekblokjes onder het opgeslagen eiwit?