Over voedsel

Pesticides, Vleestaks, en hoe-moet-het-niet

Foodwatch lanceert een oproep aan supermarkten: kom met een oplossing voor pesticides op groente/fruit buiten de EU. Die gebruiken nl. bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik in Europa verboden is omdat ze slecht zijn voor consumenten. Er zijn wel normen voor wat er op de groenten en het fruit mag zitten, maar die bieden volgens de voedselwaakhond te weinig garanties. "Omdat de EU geen eisen kan stellen aan gebruik van pesticiden buiten de EU, is het ingewikkeld om via wetgeving Europese consumenten hiertegen te beschermen", aldus foodwatch. Hoezo geen eisen stellen?

 

En nog een advies.....overheid moet vleestaks opleggen; zo wordt vleesconsumptie onaantrekkelijker. Dit om schadelijke broeikasgassen tegen te gaan..Aldus de Raad voor Leefomgeving & Infrastructuur. Minder vlees, meer groente & fruit en peulvruchten. Meer vegetarisch dus. Consumenten moeten duurzamer en gezonder eten. .''Bovendien zouden de voedselindustrie, groothandels, supermarkten en restaurants meer ''duurzamere'' producten kunnen aanbieden  Let wel, kunnen, niet moeten, want je mag die aardige bedrijven toch niet straffen.....Nou, ik weet iets heel simpels: maak gezond voedsel goedkoper (en schaf die 50% btw-verhoging op groente fruit af); en verhoog btw/accijnzen op junkfood, frisdranken en industriele producten met teveel suiker/vet en zout. Simpeler kan ik het niet maken.....https://www.nu.nl/duurzaam/5205047/overheid-moet-vlees-onaantrekkelijk-maken-met-hoger-btw-tarief.html

 

Oh, oh, oh, toevallig zapte ik en keek toen naar een uitzending van “’The Cake Boss’’ die af en toe ook ‘’gewoon’’ Italiaans voor familie en vrienden kookt. In Hoboken, VS. Bekend van Jamie’s schoolproject – een populatie met enorme aantallen overgewichtigen. Vooral ook kinderen. Een brunch maakte hij klaar....omelet van 3 eieren, met veel kaas, plus zout, zwemmend in olie/boter gebakken en royaal nog eens kaas erover.....aardappels uit de oven, overgoten met olijfolie en rozemarijn en pancetta in grote brokken...., en wentelteefjes van panettone (dat kerstspul, maar brioche doet het ook); gewenteld in een ‘’rijk’’ mengsel aan eieren plus extra eidooiers, room, suiker en zo, en dan in ruim boter goudbruin gebakken, royaal overgoten met maple syrup en bepoederd met dik poedersuiker. Je aderen slippen alleen al door het kijken hiernaar; wat een vet, suiker, zout! En als je al kaas gebruikt, hoeft toch niet nog eens zout bij? Of zoveel suiker? Kortom, een uitzending, waar we van de ene in de andere verbazing vielen; zo ongezond, en zo fout als ‘’voorbeeld’’ voor een ‘’heerlijk ontbijt voor kinderen/moeder de vrouw dat ze wel elke week lusten’’. Ja, als je snel dood wil, moet je’t zo doen. Onbegrijpelijk. Terwijl de gerechten op zich ook gewoon gezond en heerlijk toebereid kunnen worden. Met veeeeeel minder zout, suiker en vet! En toch heerlijk!