Over voedsel

Extra crunchy frites of donker brood? EU zegt nee

Superknapperige frietjes? Donker brood? Chips? Nieuwe EU-regels leggen eisen op aan restaurants en cateringservices, om de stof acrylamide terug te dringen, die kankerverwekkend is en ontstaat door verwerking bij hoge temperaturen. Producten moeten tevens zo geproduceerd worden, dat ze minder acrylamide bevatten (= b.v. aardappelrassen met minder zetmeel; minder suiker toevoegen) en door ander productieproces (= lagere frituur/baktemperatuur). Inweken en/of blancheren helpt ook. Afbakbroodjes moeten voorzien worden van een handleiding, zodat de afbak-consument kan zien, hoe ‘’bruin’’ het ‘’verse’’ (met meer dan 30-additieven geproduceerde) broodje mag worden...Chips moeten niet met gehydroliseerd (Trans-)vet gefrituurd worden, etc...Al in 2002 werd de schadelijkheid van Acrylamide bekend wat vooral door sterke verhitting ontstaat.

 

Ja hoor, als voorloper op leven op mars, maan en zo....is op Antarctis een speciale kas gebouwd om groente te verbouwen: eerste oogst: 3,6 kg sla, 70 radijsjes en 18 komkommers. Een uitdaging, tuinieren in een gebied, dat maandenlang is afgesneden van bevoorrading! Maan en Mars zijn het uiteindelijke doel van ruimte ingenieurs v/h Duitse Centrum voor lucht-/ruimtevaart DLR. Ter bevoorrading van verre planten in de toekomst. En het moet ook de ‘’groene long’’ worden van ruimtestations, omdat het zuurstof levert en water zuivert. Ooit. Veel leuker natuurlijk dan nu te zorgen voor duurzame teelt van groente/fruit en beschikbaarheid van water op aarde...

 

De media staan er regelmatig vol van.Over teveel suiker, vet en zout. Maandag op de radio ‘’we eten gemiddeld 30 suikerklontjes/dag’’. Heel makkelijk, als alles kant-en-klaar en industrieel is, want suiker is goedkoop en wordt zowat overal ingestopt. Het wordt zelfs over dv-frites gestrooid! Maar...als je vers, en met mate, gezond en vooral heel lekker eet, is dat niet alleen beter voor je, maar draag je ook bij aan een gezond lijf. Niet alles is te vermijden, maar te veel ziektes komen door onze welvaart en ongezond eten.

Tip: maak zoveel mogelijk zelf; ga gezellig samen koken en ontdek, hoe veel lekkerder het pure eten is. Met zonder teveel suiker, vet en zout. Dan laat je van zelf de voedingsindustrie links liggen...Enne...vind je het lastig om al die lekkere dingen zelf te maken zodat je snacks, zoetigheden, frisdranken, soepen, sauzen etc. kant-en-klaar kunt laten staan? Heb ik wel tips voor je hoe je deze  zelf kunt maken.  Het kan! Vaak zelfs heel simpel! En het genieten is er niet minder om!