Over voedsel

Groene thee, smetvrees van Millenials

Groene Thee. Gezond. Maar...gebruik je hoog geconcentreerde supplementen van groene-thee-extracten, zou het weleens een probleem kunnen worden. Aldus de EFSA. Ze heeft de veiligheid van Groene Thee en Groene Thee Extracten onderzocht, nadat er meerdere gevallen van leverschade werden gemeld. En dan gaat het vooral om Katechine (type EGCG). Bij hoge concentraties, meer dan 800 mg, kan leverschade optreden. Supplementen kunnen wel doseringen van 5 – 1000 mg bevatten. Met name gebruikt om af te vallen...

 

Kennelijk zijn veel Millenials in Engeland bang voor het aanraken van rauw vlees....En dus bedacht Sainsbury’s Supermarkt een verpakking, waarmee mensen, die griezelen om rauw vlees aan te raken, dit vlees uit de verpakking in de pan kunnen mikken, zonder contact. Het zgn. Doypack. Feit is, dat velen haast niet durven te koken – en liever uit eten. En anderen denken, ‘’dat durf ik niet klaar te maken’’...En de angst voor kiemen? Als je vlees goed behandeld, is er niks aan de hand....Sunday Times.

 

Wie durft? In de slogan waarmee Carrefour Spanje haar nieuwe producten op basis van insecten aanprijst word je als klant uitgedaagd ze te proberen: 'Atrévete a probarlos' ofwel 'durf ze te proberen'. Het assortiment van de Franse supermarktketen in Spanje is uitgebreid met tien producten die insecten zoals krekels en wormen als basis hebben en waarvan de prijs varieert tussen 2 en 7 euro. Hieronder muesli-repen, snacks, energierepen en pasta. De producten zijn volledige in Europa geproduceerd op handmatige wijze en verkregen uit ecologische landbouw. Je kunt nu onder andere Buffalo wormen met picante chili kopen of kiezen voor Molitor wormen met knoflook en fijne kruiden en bbq saus. Er zijn ook energierepen met pure chocola en poeder van krekels. De producten zijn allemaal van het Franse merk Jimini's.

Sinds 1 januari 2018 zijn voedingsmiddelen van of met insecten gereguleerd binnen de Europese Unie. Carrefour benadrukt dat het eten van insecten een trend is die alleen maar zal toenemen. Volgens de FAO, organisatie voor landbouw en voeding van de VN eten al door ruim 2 miljard mensen insecten. Insecten vormen het voedsel van de toekomst. FAO zegt eveneens dat insecten zeer rijk zijn aan proteïnes, vitamines B1, B2 en B3, ze bevatten omega 3 en 6, alle essentiële aminozuren en vormen een belangrijke bron van mineralen zoals ijzer. Wie durft? InSpanie.

 

En dan hier nog een artikel over havervlokken...Gezond, maar overdrijf het niet: