Over voedsel

Zout....

Teveel zout is niet goed. Weten we. Nu heeft de voedingsmiddelenindustrie een trucje bedacht....gewoon zout vervangen door kaliumzout. Op etiketten moet dat gedeclareerd worden: kaliumchloride’. Maar dat vindt de consument – vooral in de VS – maar eng. Dus pleit de industrie nu, om kaliumchloride als naam te vervangen door kaliumzout. Klinkt gelijk braaf...

Op dit moment  - Lena vult aan, al meer dan 10 jaar - is het verminderen van het zoutgehalte van voedselproducten zonder aantasting van smaak, structuur en houdbaarheid een van de grote uitdagingen in de levensmiddelenindustrie. In Nederland pleit het RIVM voor een nieuw integraal systeem van productverbetering om de zoutreductie te versnellen. In de Verenigde Staten is zout om dezelfde redenen een hot topic. De Food and Drug Administration (FDA) stelde doelen voor zoutverlaging vast. Daarnaast bepaalde de FDA dat de hoeveelheid kalium van voedingsmiddelen voortaan vermeld moet worden in de Amerikaanse versie van de voedingswaarde tabel. Dit leidde tot een petitie van NuTek waarin de FDA gevraagd wordt om de benaming ‘kaliumzout’ toe te staan in plaats van ‘kaliumchloride’. 
‘Normaal’ zout bestaat uit een chemische verbinding van natrium en chloride. Natrium is het deel van zout dat verantwoordelijk is voor de negatieve effecten op de gezondheid. Kaliumzout is een alternatief dat bestaat uit kalium en chloride en dus geen natrium bevat. Omdat je een teveel aan kalium uitplast, komt een te hoog kaliumgehalte bij mensen met een goede nierfunctie eigenlijk nooit voor. Hoewel kaliumzout een iets bittere, metalige smaak heeft, passen levensmiddelenbedrijven kaliumzout graag toe om het natriumgehalte van producten te kunnen verlagen. 


Hoewel kaliumchloride net zo natuurlijk is als natriumchloride, associëren consumenten het woordje ‘chloride’ met chemische schoonmaakmiddelen. De petitie wordt gesteund door grote voedingsmiddelenbedrijven, waaronder NestléWalmart, Unilever, Campbell Soup en 7-Eleven. Het wachten is op een officiële reactie van de FDA. Wel hintte Scott Gottlieb van de FDA in een speech op the National Food Policy Conference op een positieve reactie: “de verzoeker drong er bij de FDA op aan om in overweging te nemen dat naamgeving de industrie kan aanmoedigen om wat natriumchloride te vervangen door kaliumchloride, wat mogelijk voordelen biedt voor de volksgezondheid… We overwegen dit verzoek actief”.