Over voedsel

Noten, transvetten, camembert & eieren

Voeding, rijk in noten, blijkt belangrijk voor de gezondheid van hart en reductie van darmkanker. Vlg. een nw. Studie zijn m.n. walnoten goed voor de darmflora. ScienceDaily.

En 1 gram visolie/dag kan de pijn bij osteoarthritis reduceren, aldus nw. Studie. Als dan ook nog gewicht vermindert wordt en meer bewogen wordt, gaat het helemaal beter. ScienceDaily.

 

WHO wil dat per 2023 de transvetten uit voedingsmiddelen verbannen zijn. Over 5 jaar. Terwijl we al vele jaren weten over de negatieve effecten op onze gezondheid. Aardig initiatief, veel te laat, en veel te vrijblijvend.

 

De EFSA weet wat u eet????  Wat u als doorsnee consument eet, kan je voortaan vinden in de nieuwe ‘’Voedingsconsumptie database’’ van de EFSA. Daar zijn 25 landen in opgenomen. Als betrouwbare (¡?) bron van informatie en beleidsmakers. Essentieel voor de risicobepaling van Europeanen in de voedselketen... De nieuwste versie bevat de meest recente cijfers, omvat meer bevolkingsgroepen en een bredere groep voedingscategorieën. 

 

Gatsie! De bekende Camembert uit Normandië kan in de toekomst ook met gepasteuriseerde melk geproduceerd worden. Sterrenkoks zijn verbijsterd. Schande. Schandaal. Recht op goed eten, dat eisen ze. Oorlog in de keuken...Fataal voor boeren, consumenten, producenten. Ze zijn tegen het besluit van het Inao – dat in Frankrijk over traditionele productie van levensmiddelen waakt....mon dieu...

 

Niks mis met elke dag 1, 2 of 3 eieren, zelfs niet als je diabetes hebt,", tweette diëtist Janet Noome vorige week. Ze verwees naar een nieuw onderzoek door Australische onderzoekers van de Sydney Universiteit. Volgens de huidige Nederlandse voedingsrichtlijnen zou je niet meer dan 3 eieren per week moeten eten, omdat eieren veel cholesterol bevatten. Uit deze studie blijkt dat het eten van veel eieren voor het cholesterolgehalte in het bloed nauwelijks wat uitmaakt. Foodlog.

 

Chocoladeproducent Tony's Chocolonely heeft gewaarschuwd voor borstelharen die mogelijk zijn verwerkt in enkele repen. Het gaat om repen van 180 gram in de smaken melk 32% hazelnoot (nummer 18122), puur 70% (nummer 18115), puur 51% amandel zeezout (nummer 18116, 18117) en puur 51% pecan kokos (nummer 18118). In repen met andere productcodes kunnen geen haren zitten, benadrukt de producent.Bij de productie van de repen zijn witte borstelharen in een zeef gevonden. Een klein gedeelte van deze repen ligt nu in de winkels.